Wednesday, April 13, 2011

Harga Emas semakin melonjak naik..!!!!!!!!!!!!!!! keluar di KosmoLONDON - Harga emas dunia diramal meningkat sebanyak 13% pada tahun ini menjadikan harga logam itu mencecah sehingga AS$1,600 (RM4,840) bagi satu auns (28.3 gram).

Kenaikan itu berterusan sejak 2001 didorong oleh kebimbangan terhadap inflasi yang tinggi dan kadar faedah global yang rendah.

"Kami tidak akan terkejut jika melihat harga emas melepasi AS$1,600 sebelum hujung tahun ini," kata Pengerusi Eksekutif firma penyelidikan GFMS Ltd., Philip Klapwijk dalam laporan terbarunya yang disiarkan semalam.

Ramalan itu tidak berubah daripada jangkaan awal yang dikeluarkan pada Januari lalu selepas harga emas mencatat harga tertinggi dalam sejarah iaitu AS$1,478.18 (RM4,472.23) bagi setiap auns di London pada Isnin lalu.

"Para pelabur terus bimbang mengenai inflasi dan kerajaan-kerajaan dilihat kurang berminat untuk mengetatkan polisi kewangan. Kedudukan kewangan kerajaan juga menjadi alasan kenapa pelabur kekal fokus terhadap pasaran emas.

"Penerimaan kenaikan harga oleh para pengguna akan membantu meningkatkan permintaan terhadap barang kemas selain menyediakan platform kukuh untuk pelabur menaikkan harga emas menjadi lebih tinggi," kata Klapwijk.

Sumber dari Kosmo - 14 April 2011

Menurut pandangan penulis, harga akan meningkat lagi sehingga hujung tahun ini ... Kalau tgk trend tahun2 lepas, harga akan meningkat naik dengan mendadak bermula bulan Julai atau Ogos....
Kalau benar , pemilik2 emas semua akan menikmati keuntungan...

Kawan - kawan bila lagi..terutama Staff Celcom yg akan mendapat durian runtuh tak lama lagi :)
Hubungi saya segera, 019-2160006

No comments:

Post a Comment